dijous, 14 d’agost del 2014

Article "Canya i gram"

Ja sabeu que acostumo a col.laborar sempre en revistes locals i comarcals; a continuació us poso l'article que he escrit per a la revista  "Canya i Gram" del Masroig que ha sortit aquest mes d'agost. 



Coses petites que ens fan grans

En una societat com la nostra es menysté i s’infravalora les petites coses; tot ha de ser gran, cada vegada més gran, cada cosa que es fa ha de ser rècord, de públic, de recaptació, d’assistents, de parades, de collita, de turistes…
Com més millor! Però de què? Del que sigui, però més gran, més quantitat, més de tot; sempre més.

I així ens va a tots plegats, quan el que busquem és la quantitat, no ens satisfà mai; en canvi, si el nostre objectiu fos un altre, per exemple, cada dia millor, sense quantificar, només una mica millor… potser seríem més feliços, més solidaris, més amics tots plegats.

Fixeu-vos que nosaltres vivim en una comarca petita, amb pocs habitants, de poca extensió de cultius agraris, amb pobles petits, amb carreteres petites i mitjans petits, i resistim els grans, i no volem créixer per créixer, i no volem més per tenir-ne més, només volem que ens reconeguin en la nostra petitesa, però jo, sobretot, vull que nosaltres ens reconeguem en la nostra petitesa, i en fem bandera, i ens hem de sentir orgullosos, i ho hem d’escampar als vuit vents; som aquí, pocs però satisfets de la feina que fem, dels productes que elaborem, del paisatge que tenim, de la manera nostra de viure, del que tenim i del que ens manca, de la nostra gran petitesa que ens ha d’omplir d’un orgull serè, però ferm, convençuts que la nostra tasca és important, malgrat siguem pocs i petits en aparença.

Us donaré uns exemples que il.lustraran prou bé el que abans us he comentat; mireu:
-      Estem en vies (i treballant) perquè el nostre paisatge prioratí sigui declarat Patrimoni de la Humanitat.
-      Al Masroig es recapten uns 26.000 € (aviat està dit) per a la lluita contra el càncer infantil i molta gent solidària que hi col.labora.
-      A Pradell organitzen l’EVA (En Veu Alta), que és un aparador d’oradors a nivell català molt important.
-      A Falset hi ha la Fira del Vi, no cal dir un lloc de trobada important per a la gent que està i viu al voltant del món del vi.
-      No cal dir que també tenim les dues D.Os. de la comarca que tenen un prestigi internacional ben guanyat.
-      O la qualitat de l’oli, o el Parc Natural del Montsant, o …

No acabaria mai de dir coses al voltant de la comarca, que demostren, una vegada més, que no és important ser gran en quantitat, sinó gran en qualitat; i en això, al Priorat en sabem molt.


Ja veieu: un llarg llistat de coses petites que ens fan grans.

1 comentari:

  1. Sí, s'ha de voler la qualitat, treballar per la qualitat, l'elixir... La cultura de la quantitat, la cultura de masses, ja sabem on ens porta.

    ResponElimina