dilluns, 15 d’agost del 2011

Des del balcó

Agost de Festa Major

Agost és temps de festes majors, la majoria de pobles de la nostra comarca i de les comarques veïnes celebren aquests dies la seva Festa Major, i ho dic així, en majúscules, perquè és la veritable festa de cada poble, aquella en que se sent identificades cadascuna de les persones, que per una raó o altra se senten vinculades a un poble, el seu, ja sigui el de naixement com el d’adopció, però el “seu” poble. Aquells dies es reviuen temps passats, amics retrobats, familiars separats pel temps o l’espai. Es tornen a degustar plats ancestrals, redescobrir sabors antics, autèntics, es fan sobretaules inacabables, migdiades eternes, es confonen els dies amb les nits; l’ordre establert es trenca i es dóna pas a un altre ordre temporal, però tan efectiu, tan necessari, tan esperat, que quan arriba moltes vegades no el saben gaudir prou.
Veig amb goig de comprovar que malgrat les modernors, les crisis i altres històries, que la gent gaudeix amb les coses de sempre, amb les tradicions que ens han llegat els nostres avant-passats i les festes són festes i les angúnies i les penes i tot allò que ens acompanya al llarg de l’any, ni que sigui per uns pocs dies, les oblidem i tornem a ser aquell nen que fórem i xalem amb la innocència que vàrem tenir en aquelles festes majors fosques de la nostra joventut.
Ah, parlant de festes majors: veig amb preocupació que en quasi totes les activitats que s’hi programen no hi ha pràcticament cap activitat, diguem-ne cultural, en canvi les trobo farcides d’activitats esportives (que està molt bé), balls, etc. Però, hi ha poc teatre, poca música “culta” (d’aquí el nom de cultura), menys pintura o escultura i gens de literatura. Ens ho repensem per l’any que ve, programadors?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada