dijous, 24 de gener del 2013

Escrits al bloc

De revistes locals i comarcals

Tinc una dèria, un amor especial cap a les publicacions escrites de caire local i comarcal, allò que en diem normalment, revistes locals, que surten cada mes, tres mesos o dos vegades a l’any o moltes vegades quan pot. Potser aquesta dèria em ve de quan, junt amb altres, vaig editar una revista, la primera que es feia a Cabassers (el meu poble natal) cap allà els anys vuitanta que es deia “LO SITJAR”, que volia ser una alenada d’aire fresc per estrenar la recent democràcia que vivíem. Doncs, uns dels objectius d’aquestes publicacions era recuperar la memoria històrica del municipi, en aquella època molt faltada d’objectivitat, els vencedors encara dominaven tots els àmbits de la vida dels pobles. He posat com a exemple “LO SITJAR” perquè amb el nom també reivindicàvem un lloc del poble oblidat (o no conegut amb aquest nom) per les noves generacions que hi vivíem.


Dic tot això perquè darrere d’aquestes publicacions hi hagut i hi ha una colla de gent anònima i interessada en el seu poble, en la seva història, en els fets quotidians que succeixen al llarg del temps que la publicació tarda en sortir (en el fons això no és important) però que al cap i la fi, surt amb el desig d’omplir buits que la gent del poble està ansiosa de veure per escrit, de sentir-s’hi reflectit en tot allò que s’hi diu, en allò que s’hi explica i expliquen els seus convilatans.

Comento tot això perquè aquest mes de gener la revista del Masroig “CANYA I GRAM”, unes de les revistes locals més veteranes, no tan sols del Priorat sinó, que jo m’atreveria a dir de les comarques tarragonines, m’ha publicat un article que em va demanar, i estic content perquè col.laborar en aquesta mena de revistes em fa sentir més proper a la gent i als meus orígens com a amant de la comunicació de proximitat i de les lletres en general.

Aquest article vol ser un homenatge a tota la gent, que d’una manera o altra, han col.laborat, han fet, i fan possible l’existència de les revistes locals i comarcals.

Gràcies a tots i a totes

1 comentari:

  1. Dóna una gran satisfacció publicar en aquestes revistes i diaris comarcals. Primer, per la proximitat amb els lectors. i, segon, perquè permet l'expressió de molta llibertat de pensament.

    ResponElimina