dijous, 15 de setembre del 2016

Article publicat a "Segle 21" i "Prioratdiari"

Ni allò que més estimo, ni el llibre més llegit


Em preocupa, i cada vegada més, la perversió del llenguatge que utilitzen, bàsicament, els publicistes, però també els polítics i altres venedors de fum que cada dia omplen les pàgines dels diaris, les ones de ràdio i les imatges de televisió.

En tenim molts exemples diàriament, de l’ús inapropiat o indegut d’adjectius en frases, l’excés d’anglicisme que omplen la boca d’una falsa modernitat per esdevenir snobisme de pa sucat amb oli.  Posaré un parell d’exemples d’això darrer: d’anar a córrer ara en diuen “fer running”, enlloc de dir llapis de memòria la gent en diu “pen”, etc.

Però el meu article d’avui no va per aquí, que també, sinó per dos anuncis que trobo aberrants per la seva forma, però, especialment, pel que representa el seu contingut.
Mireu, el primer és el que em va “tocar” més. Un anunci de menjar per a “gossos”, en el qual es veu un senyor que sota una pluja intensa i a hores intempestives surt a comprar menjar “perquè cuida allò que més estimes”.  Ull, això que més estimes és un gos, ja no són les persones allò que cal estimar més...

El segon anunci és d’un “llibre”,  segons l’anunci un dels llibres més llegits dels últims temps, interessant vaig pensar, però allò que fa referència l’anunci NO ÉS UN LLIBRE, és el catàleg d’Ikea!!!. Pervertim  les paraules, les canvien de sentit, les manipulem impunement i les fem servir segons el nostre gust i el moment.

Són mal temps per a les lletres; anem des d’aquesta manipulació del llenguatge (i de pas del pensament) fins a escriure un altre tipus d’ortografia  arbitrària sense fer cas a cap norma ni cap model; cadascú és creu lliure i poderós per escriure com vol. Qui em mana a mi?
Els que ens desestructuren el llenguatge que són els que saben que amb el llenguatge també es desestructuren altres coses més importants.
Pobres innocents que som.



Agustí Masip i Vidal

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada